Jytte Elisabeth Skjødt (1929-2017)

Anders Dandanell Skjødt

Mindeskrift

om

Jytte Elisabeth Skjødt

(1929-2017)

”Pedersminde”, 7700 Thisted


Resume

Jytte Elisabeth Skjødt, født Christensen, var livet igennem engageret i frivilligt og ulønnet socialt og humanitær arbejde, og hun ydede altid en stor uegennyttig indsats. Hun var dygtig til håndarbejde, og var en mester inden for patchwork.


Jytte Elisabeth Skjødt bør huskes som for det store arbejde, hun ydede som spejderleder, for gennem 19 år at varetage Sydslesvigske børns ferieophold i Thy og Vester Hanherred, og for 34 års frivilligt arbejde i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker. Jytte var alle dage aktiv i et utal af aktiviteter, et venligt, imødekommende og positivt menneske, der havde en utrolig stor omgangskreds.

Jytte Elisabeth Skjødt, Thisted (1929-2017). Copyright.

Jytte Elisabeth Skjødt, 1999.


Opvækst og tidlige liv

Jytte Elisabeth Skjødt var født i Bellinge ved Odense men opvokset i Randers. Faderen var tjener Harry Leo Christensen (1906-1960) og moderen Marie Kirstine Knudsen (1907-1968). Mormoren Frederikke Knudsen (1876-1946) var formuende efter sin mand gårdejer af Egøgård, Bellinge, Anders Peder Knudsens alt for tidlige død i 1908. Formuen sikrede datterens og børnebørnenes opvækst og reddede familien helskinnet gennem 1930'ernes krise.


Familien på efterhåndende 6 børn, 2 forældre og mormoren boede godt, gik pænt klædt og havde moderne bekvemmeligheder som fx et radio- og grammofonmøbel. Familien kørte på ferie til både København og Fyn i lejet bil. Jytte og lillebroren gik til ballet og dansede på Randers Teater. Familien mærkede ikke meget til krisen i 1930'erne og besættelsestidens kvaler.


I besættelsestidens sidste år var moderen aktiv i Samaritter foreningen og hjemmet kunne omdannes til en Røde Kors Nødhjælpsstation i tilfælde af, at krigens rædsler skulle komme til Randers. Jytte Elisabeth Christensen blev frivillig i Dansk Beredskab og i Børnehjælpsdagen i 1944 og 1945.


Det frivillige og ulønnede sociale og humanitære arbejde kendetegnede Jytte Elisabeth Christensens videre liv, og hun ydede altid en stor uegennytte indsats. Hun blev konfirmeret den 24. september 1944, tog realeksamen fra Randers Kommunes Mellem- og Realskole 1945, og blev ansat som telefonistinde i Jysk telefon (JTAS). Hun var sparsommelig og købte en kolonihavegrund med hus på Hadsundvej i Randers.


I efteråret 1947 mødte hun Anders Nielsen Skjødt på en danseskole i Randers, de dannede par og blev kærester. Den 23. marts 1953 blev de gift, og de flyttede sammen i en nyopført lejlighed i Kristrup i udkanten af Randers. I 1954 købte de ”Jægerbo” over for Kollerup Gods i Hadsten, og flyttede i 1961 til et hus på Tinghøjvej i Hadsten. I 1963 flyttede familien til et nyopført hus på Tilstedvej i Tilsted, Thisted. 

Jytte Elisabeth Christensen og Anders Nielsen Skjødt, 1953. Copyright.

Jytte Elisabeth Christensen og Anders Nielsen Skjødt, 1953.


Årene i Thisted

I august 1968 blev Jytte Skjødt ny spejderfører for Blåmejsernes 2. Thisted Flok (pigespejdere). Hun var aktiv til 1974, hvor hun trak sig ud af spejderarbejdet. I 1970’erne var hun medlem af bestyrelsen i Inner Wheel i Thisted.


Da familien i 1972 flyttede til ”Pedersminde” anskaffede Jytte og Anders en gæstebog, som de med tiden mange gæster skrev i. Det blev til i alt 7 gæstebøger i løbet af 45 år.


I 1978 fik Jytte et lam, der blev kaldt Peter. Det blev begyndelsen til et årti med en hobbybesætning på 5-10 får.


Engageret i Grænseforeningens arbejde

I 1981 og et par år frem var Jytte Skjødt arkivar for Grænseforeningens store arkiv. Jytte og Anders Skjødt var gennem årtier aktive og engagerede medlemmer af Grænseforeningen for Thisted og Omegn. Jytte Skjødt forestod gennem 19 år fra 1984 til 2003 varetagelsen af Sydslesvigske børns ferieophold i Thy og Vester Hanherred. I 2012 blev Jytte og Anders Skjødt udnævnt til æresmedlemmer i Grænseforeningen som anerkendelse af en mangeårig ihærdig og engageret indsats til gavn for foreningen og danskheden i grænselandet.


Patchwork

Jytte Skjødt var dygtig til håndarbejde. Hun broderede og strikkede fra hun var ung. I 1963 blev hun interesseret i patchwork efter af have læst en artikel i ”Alt for Damer”, om hvordan man gjorde i Amerika. Patchwork blev en stor interesse og hobby, og hun syede med megen stor kreativitet et utal af tæpper, puder, grydelapper m.m., og hun deltog med værker i mange udstillinger blandt andet i Stockholm (1997), Tekstilforum i Herning (2004), Aalborg Kloster, Thisted gamle rådhus, Odense gamle rådhus (1994), Roskilde (2003) – hvor hun vandt for 6. gang. Et tæppe med titlen ”Evening Star or King of The Lion”, syet i 1994, blev sendt rundt i Europa på en såkaldt ”Kuffertudstilling” i årene 1995 til 1997. Udstillingen var blandt andet i Kiew, hovedstaden i Ukraine.

Patchwork af Jytte Elisabeth Skjødt (1929-2014), 1993. Copyright.

”Min familie og mig”, sekskanter, 158 x 197 cm, 1993. Håndsyet af tøj fra 1950-1965

fra Jyttes mor, Jytte selv, søskende, børn, mand samt lidt nyt. Håndguiltet.

Udstillet på den censurerede udstilling på Odense gamle rådhus i 1994.


I 1983 var Jytte Skjødt med til at starte en genbrugsbutik for Folkekirkens Nødhjælp i Brovst i Hanherred og ydede en stor indsats gennem 6 år. Formålet med butikken var at donere overskuddet til Mother Teresas arbejde for fattige i Indien. Mother Teresa havde modtaget Nobels fredspris i 1979. Efter Brovst fortsatte hun det frivillige arbejde i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik ”Thyboden” i Snedsted, hvor hun gennem 18 år var én af de omkring 40 frivillige, ligesom hun i flere år var medlem af bestyrelsen i Thybodens Støtteforening. De sidste 10 år var hun aktiv i en genbrugsbutik i Nr. Vorupør og havde én frivillig arbejdsdag om ugen. Hun var på arbejde i butikken dagen før hun døde.


I 1995 var Jytte Skjødt i Letland for at lære lettiske kvinder om husholdningsforeningens arbejde. I oktober 2001 var hun i det østlige USA for at besøge Amish-folket og se deres levevis, og for at mødes med andre passionerede patchworkfolk.


I november 1999 var Jytte Skjødt på en studietur til Guatemala i Latinamerika, og formålet var at besigtige arbejdet med omstrejfende gadebørn i Guatemala City. Studieturen blev finansieret af Danida og det er vist det eneste konkrete udbytte Jytte Skjødt nogensinde fik som resultat af sit mangeårige frivillige arbejde. Turen var et ”kulturchok” og efterfølgende holdt Jytte Skjødt en række foredrag om turen i foreninger og på plejehjem rundt om i Thy. Jytte Skjødt rejste meget og var foruden Latinamerika og USA i Kina og samtlige europæiske lande.


I en alder af 72 år blev Jytte Skjødt medlem af bestyrelsen for Dansk Folkeparti i Thisted i 2001, og blev valgt til formand i årene 2007-2009. Foreningens medlemsantal voksede flot i de år, hvor Jytte Skjødt var formand. I de seneste år havde Jytte Skjødt haft stor interesse i antikviteter og loppemarkeder.


Gennem 25 år var Jytte og Anders Skjødt aktive i Nørhå Vandrelaug, og var med på de ugentlige vandreture på 6 til 8 km i skove og klitter. Efter Anders Skjødts død i januar 2014 blev hun boende på ”Pedersminde” indtil sommeren 2016, hvor hun solgte gården og flyttede i en ældrebolig ved Dragsbækcentret i Thisted.


Jytte Skjødts var hele livet aktiv i arbejdet med at hjælpe andre og i foreningsarbejde, og hele hendes arbejdsindsats foregik uden for det ordinære arbejdsmarked.


Død og eftermæle

Onsdag den 11. oktober 2017 var hun på arbejde i genbrugsbutikken i Nr. Vorupør, spiste i kantinen på Dagsbækhjemmet og tog sin snaps inden hun lagde sig til at sove. Natten til torsdag den 12. oktober 2017 sov hun stille ind 88½ år gammel.

Jytte Elisabeth Skjødt, Thisted (1929-2017). Copyright.

Jytte Elisabeth Skjødt på molen i Nr. Vorupør, 2016.


Jytte Elisabeth Skjødt blev bisat fra Skjoldborg Kirke torsdag den 19. oktober 2017. 52 deltog i højtideligheden i kirken, der var smukt pyntet. Der var flere kranse med bånd, mange blomsteranretni


Jytte Elisabeth Skjødt blev bisat fra Skjoldborg Kirke torsdag den 19. oktober 2017. 52 deltog i højtideligheden i kirken, der var smukt pyntet. Der var flere kranse med bånd, mange blomsteranretninger og blomsterbuketter, der fyldte hele midtergangen i kirken. Jytte Elisabeth Skjødt er bisat på Skjoldborg kirkegård.


Æret være Jytte Elisabeth Skjødts minde.


Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad bragte smukke nekrologer om Jytte Elisabeth Skjødt.